Zavjere u Vatikanu? Papa otkriva detalje u novoj knjizi

Tockazarez.hr

02.04.2024

Zavjere u Vatikanu? Papa otkriva detalje u novoj knjizi

Foto: KNA

Nova knjiga intervjua pape Franje otkriva zavjere iza vatikanskih zidina.

U novoj knjizi intervjua papa Franjo otkrio je zavjeru u vatikanskoj kuriji. U knjizi na španjolskom jeziku “El sucesor” (Nasljednik), koja je izašla u srijedu u Barceloni, Papa govori o dokumentima koje mu je dao njegov prethodnik Benedikt XVI. u Castel Gandolfu.

Dokumente su za Benedikta prikupili kardinali Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore de Giorgi. Prema papi Franji tada je razotkrivena zavjera koja je uglavnom uključivala klerike “iz drugog reda”. Između ostalog, urota je bila usmjerena protiv kasnijeg šefa vatikanske diplomacije, kardinala Pietra Parolina. Tada su htjeli spriječiti da Parolin postane novi državni tajnik umjesto kardinala Tarcisia Bertonea. Parolin je šef diplomacije od listopada 2013. godine.

U zavjeru su bili umiješani i neki dužnosnici Rimske kurije, kazao je Franjo. Benedikt je tijekom svog mandata premjestio neke od njih, a nasljedniku – Franji – preporučio daljnje korake. Franjo je to napravio, ali ne spominje imena niti funkcije onih koji su bili uključeni u zavjeru. Također je izjavio u knjizi da nije imao realne šanse postati papa te da je samo iskorišten jer su neki kardinali htjeli spriječiti da Ratzinger bude izabran za papu. (mt/kna)