Papa Franjo povlači svog zamjenika u Rimskoj biskupiji

Tockazarez.hr

06.04.2024

Papa Franjo povlači svog zamjenika u Rimskoj biskupiji

KNA/Cristian Gennari/Romano Siciliani

Tzv. kardinalski vikar Rimske biskupije dobio je novi zadatak.

Promjena u Rimu: Papa Franjo povukao je svog zamjenika u Rimskoj biskupiji, kardinala Angela De Donatisa. Kako je vatikanski Tiskovni ured u subotu javio, Franjo je stavio svog prethodnika na nešto manje utjecajno mjesto: 70-godišnjak bit će ubuduće odgovoran za sva pitanja oko ispovijedi i oprosta grijeha diljem svijeta.

Iz objave vatikanskog Tiskovnog ureda nije bilo jasno tko će naslijediti De Donatisa u Rimskoj biskupiji. Franjin je potez dio šireg restrukturiranja Rimske biskupije koja je druga talijanska biskupija po veličini, a čiji je biskup – papa Franjo. Početkom 2023. godine Franjo je počeo reorganizirati strukturu svoje biskupije, vodstvo je također čvršće vezao za sebe. Do tada je biskupijom zapravo upravljao tzv. kardinalski vikar.

Kardinal De Donatis još je u 2023. godini proveo vizitaciju zajednice “Centro Aletti” bivšeg slovenskog isusovaca Marka Ivana Rupnika. Kod De Donatisa su se tijekom istrage o zajednici i optužbama protiv Rupnika pojavile dvojbe. Po njemu je bilo riječ o raznim nepravilnostima. Žrtve zlostavljanja su nakon objave izvješća oštro kritizirali vizitatora De Donatisa i Vatikan. Prema njima politika nulte tolerancije prema zlostavljačima samo je marketinška kampanja Katoličke crkve. (mt)