Papa želi produbiti suradnju s Anglikanskom crkvom

Tockazarez.hr

02.05.2024

Papa želi produbiti suradnju s Anglikanskom crkvom

Stefano Spaziani / Romano Siciliani

Nesavršeno zajedništvo ne smije biti zapreka za zajednički hod.

Papa Franjo želi dodatno produbiti suradnju s Anglikanskom crkvom. Središnji sastanak višeg svećenstva Anglikanske crkve održao se prvi put u Rimu, na kojem je papa Franjo istaknuo kako Bog svakoga poziva “da budemo graditelji jedinstva, pa čak i ako još nismo jedno”, istaknuo je poglavar Katoličke crkve. Nadalje je istaknuo kako “nesavršeno zajedništvo” između katolika i anglikanca ne smije spriječiti “da hodamo zajedno”. Tome je papa dodao: “Bio bi skandal da zbog podjela ne ostvarimo naš zajednički poziv da obznanjujemo Krista”.

Papa je pozvao ljude da se ne boje rasprava. Katolička i Anglikanska crkva moraju nastojati razumjeti jedna drugu i slušati Duha Svetoga jer božanska perspektiva nikada nije perspektiva podjele i prekida dijaloga.

Čelnici 38 crkvenih provincija Anglikanske svjetske zajednice imaju svoj središnji sastanak svake dvije godine, a ovaj susret u Rimu započeo je u ponedjeljak i traje sve do petka. Program je uključivao zajedničku molitvu, proučavanje Svetog pisma i rasprave kao i posjete mjestima poput bazilike svetog Petra, bazilike svetog Pavla izvan zidina, crkva Santa Maria in Trastevere kao i posjeta katoličkoj organizaciji “Sant’Egidio, koja se posebno zalaže za mir.