Pobunjenik u ime izbjeglica

Tockazarez.hr

29.08.2023

Pobunjenik u ime izbjeglica

Foto: Crux

Luca Favarin bio je svećenik, poznat po radu s migrantima i beskućnima te po dugogodišnjim borbama s crkvenim vlastima. Sada je razriješen svećeničke službe na vlastiti zahtjev.

“Rebel Verses”… Tko pomisli na Davida Bowiea i njegove pjesme “Rebel, Rebel” ili Salmana Rushdiea i romana “Satanic Verses”, u oba slučaja je u krivu. Iako ovom talijanskom svećeniku odgovora dio stiha Bowiejeve hit pjesme – They put you down, they say I’m wrong – nije riječ o pjesmi niti knjizi, nego o kafiću u popularnom lokalnom muzeju.

Iza toga stoji talijanski svećenik Luca Favarin koji je bio svećenik Padovanske biskupije od 1988. godine. Favarin je naime već poznat u javnosti po “oštrim objavama” na društvenim mrežama. Kritizirao je postavljanje jaslica za Božić dok se izbjeglice poput “Svete obitelji” i danas zlostavljaju. Također se protivio javnom izlaganju tijela pape Benedikta XVI. nakon njegove smrti na način koji je opisao kao “polumumificiran poput ostataka cara”.

Nije samo kritizirao izlaganje tijela ili jaslice, nego je pisao o “gorućim pitanjima” poput istospolnih brakova i eutanazije, što ga je dovelo do sukoba sa službenim naukom i crkvenim vlastima. Kaže ovako: “Vjerujem u pravo na ljubav i da ta ljubav bude javno priznata, također i za osobe istog spola”, kazao je jednom. “Nemam namjeru u Crkvi govoriti ‘izbacimo homoseksualce’, a onda se vani ponašati na drugačiji način.”

Ali to nije bio razlog za suspenziju

Ništa od toga, međutim, nije dovelo do suspenzije i kasnijeg razrješenja iz svećeničke službe. Problem je predstavljao niz gospodarskih poduzeća koja su imala za cilj biti potpora izbjeglicama u Padovi, posebice mladim Tunižanima i drugim Sjevjernoafrikancima koji sve češće dolaze u sjevjerni grad. Biskupija je navela zabrinutost zbog financijske transparentnosti, pa je ujedno i naglasila da kanonsko pravo zapravo zabranujuje klericima voditi takve poslove, osim ako crkvene vlaste to dopuste.

No, što je stvarni problem? Pošto su njegova poduzeća registrirana prema građanskom pravu, njihove financije podliježu reviziji talijanskih vlasti, a ne biskupiji. Zato je Favarinijevo poslovanje “problematično”, a sav profit ide za pomoć migrantima, izbjeglicama, ovisnicima o alkoholu i drogama, bivšim prostitutkama, žrtvama zlostavljanja, bivšim osuđenicima i drugim osobama u potrebi. Ni cent biskupiji…

Nisu to jedini projekti sada već bivšeg svećenika Favarina. Uz rezidenciju za maloljetne izbjeglice, vodio je i restoran pod nazivom “On the way”. Ipak cilj svih njegovih napora nije samo dobrotvorna pomoć izbjeglicama i drugim potrebitima, već posao i prilika da postanu protagonisti vlastite budućnosti.

Biskupija se htjela ograditi, ako posao propadne…

Favarin je u razgovoru s talijanskim medijima u prosincu prošle godine opisao pomalo “neprijateljski” susret s padovanskim biskupom Claudiom Cipollom koji je doveo do njegove suspenzije, a naposljetku i razrješenja iz svećeničke službe.

Prema Favarinu, Cipolla je od njega tražio da potpiše dokument u kojem stoji da njegova različita trgovačka poduzeća nisu bila sankcionirana od strane Crkve, što je pripisao zabrinutosti da je biskupija na sigurnoj strani, ako bilo koja od njegovih aktivnosti propadne ili postane predmetom pravnog postupka.

Tada se Favarin žalio da biskupijske službenike samo zanimaju njegove financije, ali ne i duh njegovih aktivnosti. U svojoj novoj objavi na Facebooku izrazio je odlučnost uz prigodnu fotografiju. “Apsolutno se nemam čega sramiti. Duboko sam ponosan na ono što radim, radimo, i točno kako to radimo”, napisao je. (crux/mt)