Predsjednik Poljske biskupske konferencije reagirao na optužbe

Tockazarez.hr

25.05.2024

Predsjednik Poljske biskupske konferencije reagirao na optužbe

Envato

Navodno je nemarno postupao u slučajevima zlostavljanja.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije prvi put je reagirao na optužbe da je nemarno postupao u slučajevima zlostavljanja. Nadbiskup Tadeusz Wojda objavio je u petak video poruku na mrežnim stranicama nadbiskupije Gdansk. U njoj je rekao da se postupak protiv svećenika njegove biskupije optuženog za seksualno zlostavljanje provodi ispravno. Nadbiskup je dodao da će pomoći onima koji su povrijeđeni.

Za one koji su pogođeni zlostavljanjem svaki povratak patnji koju su pretrpjeli je “vrlo bolno iskustvo kojeg možda nismo uvijek u potpunosti svjesni”, rekao je Wojda. “Dakle, ako je ovom procesu nedostajalo suosjećanje, onda se duboko ispričavam.”

Nadbiskupa se tereti da je pustio svećenika Adriana G. da nastavi raditi s djecom iako su ga dvije mlade žene 2021. prijavile nadbiskupiji zbog navodnog zlostavljanja. Osim toga, prema poljskim medijskim izvješćima, kaže se da je Wojdi nedostajalo empatije tijekom sastanka sa ženama 2022. godine. Wojda (67) nadbiskup je Gdanjska od ožujka 2021., a prethodno je od 2017. bio na čelu nadbiskupije Bialystok u sjeveroistočnoj Poljskoj. Poljski biskupi izabrali su ga za svog predsjednika u ožujku 2024., iako ga je katolički tjednik “Tygodnik Powszechny” već optužio za loše ponašanje u oba slučaja zlostavljanja 2022.