Prije 25 godina: Ivan Pavao II. i poljubac Kurana

Tockazarez.hr

14.05.2024

Prije 25 godina: Ivan Pavao II. i poljubac Kurana

Foto: L’Osservatore Romano

Fotografija obišla je svijet i potaknula brojne rasprave.

Fotografija od 14. svibnja 1999. na kojoj papa Ivan Pavao II. ljubi za muslimane svetu knjigu Kuran, tada je obišla svijet i potaknula rasprave unutar Crkve. Podsjetimo da je poljski Papa toga dana u Vatikanu primio muslimansko izaslanstvo, a među njima je bio i poglavar Kaldejske crkve, Rafael I. Bidavid. Isusovac i stručnjak za islam Felix Körner komentirao je u razgovoru za portal “katholisch.de” gestu od prije 25 godina i osvrnuo se na pontifikate Benedikta XVI. i Franje.

Upitan, zašto je ova slika i situacija bila toliko kontroverzna, Körner je naglasio: “Iza ovoga je stajalo veliko teološko pitanje: Što je Kuran za nas? Jer u Kristu leže skrivena sva blaga znanja. To je ono što piše u Poslanici Kološanima. Ali za Kuran, Isus je samo jedan od mnogih proroka. Ako Papa poljubi Kuran, znači li to da Katolička crkva više ne vidi Isusa kao Spasitelja? Naravno da ne! Rasprava o poljupcu javlja se samo ako se želi krivo shvatiti Ivana Pavla II.”

Papa je time 1999. htio pokazati da je sretan zbog dara i da poštuje tuđa uvjerenja.  “Gesta je bila posve u skladu s Drugim vatikanskim koncilom”, rekao je. “Benedikt XVI. molio je u Plavoj džamiji u Istanbulu. Nijedan glasnogovornik nakon toga nije rekao da je to bila tiha meditacija. Benedikt je molio u džamiji, a Franjo je muslimanskim gostima rekao: Molite za mene. U takvoj atmosferi sada je moguće jasno reći gdje imamo različita mišljenja, što očekujemo jedni od drugih – i kako možemo surađivati”, rekao je teolog Körner. Reakcije fundamentalista Körner je komentirao ovako: “Ima ih na svim stranama – i na kršćanskoj i na muslimanskoj, jer “žele sebi izgraditi čvrsti identitet”. No, Körner smatra da je kršćanska uzbudljivija jer se uvijek može otkriti nešto novo.