Kipar svojom “krvavom skulpturom” prosvjeduje protiv zlostavljanja

Tockazarez.hr

05.09.2023

Kipar svojom “krvavom skulpturom” prosvjeduje protiv zlostavljanja

Foto: Skynews

Za nekoliko tjedana ispred bazilike svetog Petra bit će izložena skulptura prelivena krvlju žrtava zlostavljanja. Umjetnik performansa već je pronašao prve darivatelje krvi, a ovo mu nije prva ovakva akcija.

Umjetnik performansa Andrej Molodkin dizajnirao je skulpturu koja će biti ispunjena krvlju od otprilike četrdesetak žrtava zlostavljanja i bit će izložena ispred bazilike svetog Petra. Molodkin je rekao za Sky News da u kampanji sudjeluje i svećenik koji je bio zlostavljan kao dijete.

Skulptura prikazuje Petrove ključeve, a akcija kao takva nosi naziv: “Vrata Vatikana natopljena krvlju ljudi zlostavljanih od strane Katoličke crkve”.

Pretpostavljam da će ovaj postupak šokirati, kazao je Molodkin. “Vidjeti ovaj simbol, s krvlju onih koji su bilo zlostavljani, bit će iznenađujuće.” No, ne smeta mu ako se netko uvrijedi, jer je moć Crkve i dalje velika. On svojim djelovanjem ništa ne uništava, već žrtvama daje glas, smatra kipar Molodkin.

Andrej Molodkin više je puta stvarao spektakularne krvave instalacije: prošlog kolovoza, u spomen na 77. godišnjicu atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija, predstavio je skulpturu Bijele kuće za koju se kaže da je sadržavala radioaktivnu krv muškaraca rođenih u Nagasakiju. U svibnju 2022. pokazao je stakleni portret Vladimira Putina ispunjen krvlju ukrajinskih vojnika. Prema vlastitim izjavama, samoubojstvo prijatelja iz vojske motiviralo ga je da stvara ovakve nesvakidašnje performanse.