Ikona talijanske ljevice Papu smatra važnim saveznikom

Tockazarez.hr

30.08.2023

Ikona talijanske ljevice Papu smatra važnim saveznikom

Foto: Versobooks

“Danas je papa Franjo naš najvažniji saveznik”, kazala je ikona talijanske ljevice Luciana Castellina i dodala kako iz katolicizma dolazi puno snage.

Castellina je važna političarka talijanske ljevice, koja je u razgovoru za njemački “Tagesspiegel” otkrila da se u borbi protiv desnice i Giorgije Meloni oslanja ni manje ni više nego na Katoličku crkvu i papu Franju.

Da je “revolucija” neizbježna, odgovorila je Castellina novinaru njemačkog Tagesspiegela na pitanje što se događa u Italiji. U borbi protiv desnice talijanska se ljevica danas oslanja na Crkvu i bliske suradnike pape Franje.

“Danas je papa Franjo naš najvažniji saveznik”, kazala je Castellina i dodala kako iz katolicizma dolazi puno energije: “Morate danas čitati katolički dnevnik Avvenire, ako želite razumjeti što se događa u Italiji i svijetu.”

S bliskim Papinim suradnikom i posebnim izaslanikom za Ukrajinu, kardinalom Matteom Zuppijem u dobrim je odnosima. “Često razgovaramo telefonski”, kazala je.

Castellina je jedna od formativnih političarki talijanske ljevice. Godine 1947. pristupila je Talijanskoj komunističkoj partiji iz koje je isključena 1969. godine. Kao novinarka bila je suosnivač lista “Il Manifesto”, a od 1979. do 1999. bila je članica Europskog parlamenta. Od 2015. ponovno je aktivna u stranačkoj politici. (mt/kna)