Sestra Philippa Rath: Još ću doživjeti ređenje žena

Tockazarez.hr

16.01.2023

Sestra Philippa Rath: Još ću doživjeti ređenje žena

Cilj mog angažmana je ravnopravnost spolova – izjavila je časna sestra benediktinka Philippa Rath u razgovoru za njemački „Welt am Sonntag“, a prenosi njemački KNA. To pak uključuje i ređenje žena. Rath je inače više od 30 godina članica benediktinskog reda u Samostanu svete Hildegard kod Rüdesheima, nedaleko od Frankfurta, i članica reformskog procesa Crkve u Njemačkoj, tzv. Sinodalnog puta. U 2021. godini objavila je knjigu o ženama koje govore o svom pozivu da budu đakonice i svećenice.

Podsjećamo, Katolička Crkva u Njemačkoj, potresena brojnim skandalima seksualnog nasilja, započela je u ožujku 2019. godine već spomenuti Sinodalni put, koji služi zajedničkoj potrazi odgovorâ na kriznu situaciju u kojoj se nalazi Crkva u Njemačkoj. Između ostalog biskupi i laici raspravljaju u raznim forumima o gorućim pitanjima seksualnog morala, o ulozi žena, svećeničkom životu i pitanju moći.

„Kada sam prije tri godine na otvaranju Sinodalnog puta kazala da je rodna ravnopravnost ključno pitanje u budućnosti za Crkvu, bila sam usamljena“, kazala je sestra Philippa. „Danas isto tako misle i predsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Georg Bätzing i mnogi drugi odgovorni ljudi.“ Sestra Philippa također ističe važnost činjenice što je tema rodne ravnopravnosti konačno na stolu, što znači da se ova tema više ne može gurati pod tepih.

Sestra Philippa u razgovoru je kazala kako je uvjerena da će ona sigurno doživjeti prva ređenja žena za svećenice. „Nije spol odlučujući faktor, već čovještvo. Uostalom, kao što ispovijedamo u vjerovanju, Bog je postao čovjekom, a ne muškarcem“, naglasila je. Također se izjasnila za slobodni odabir po pitanju celibata za svećenike. U tom kontekstu osvrnula se i na tekst iz foruma na Sinodalnom putu, koji se bavi pitanjem svećeničkim životom. Taj tekst vrednuje „korisni, ispunjavajući i smisleni“ život u celibatu, što ona kao benediktinka svojim životom može posvjedočiti. „No, odlučujuće je što mi redovnici dobrovoljno i u zajednici živimo celibat. S druge strane mnogi svećenici prihvatili su ga kao nužno zlo. Šokiram se kada vidim mnoge usamljene svećenike. A drugi pak vode dvostruki život. Zamišljam da je to jednako teško i mučno.“

Crkva će uvijek postojati „jer Isusova radosna vijest ostaje i uvijek je aktualna“, istaknula je sestra Philippa. „Ali oblik Crkve će se promijeniti. Mnogi tradicionalni oblici se ruše. Tek tada se može pojaviti nešto novo.“

Foto: Vatican News