Teške optužbe: Bivši nuncij kreće u napad na papu Franju

Tockazarez.hr

01.07.2024

Teške optužbe: Bivši nuncij kreće u napad na papu Franju

Foto: CNS photo/Nancy Phelan Wiechec

Vigano kreće u protuofenzivu protiv pape Franje.

Nadbiskup Carlo Maria Viganò, kojeg Dikasterij za nauk vjere optužuje za raskol, kreće u protuofenzivu i sada optužuje samog Papu za raskol i herezu. Bivši nuncij je tijekom vikenda objavio manifest na web stranici svoje zaklade u kojem je ponovio da ne priznaje autoritet pape Franje i njegovih suradnika. Viganò ne želi da se njegova izjava shvati kao osobna obrana, već kao “obrana svete Kristove crkve”: “Pred svojom braćom u episkopatu i cijelom Crkvom, optužujem Jorgea Maria Bergoglia za krivovjerje i raskol, a kao heretik i raskolnik zahtijevam da ga se osudi i skine s prijestolja koje nedostojno zauzima preko jedanaest godina”.

Nova izjava nosi naslov “J’accuse” (“Optužujem”). Viganò se osvrće na otvoreno pismo francuskog pisca Émilea Zole, kojim je 1898. doveo do preokreta u aferi Dreyfus i koje je sinonim za hrabre javne izjave protiv zloporabe vlasti. Francuski časnik Alfred Dreyfus pogrešno je optužen za izdaju.

Prema kanonskom pravu, Papa zapravo ne može biti izveden pred suca. Za Viganòa to, međutim, nije prepreka. Naime, Viganò, koji je već prije privukao pažnju podržavanjem brojnih zavjera, optužuje papu Franju, među ostalim, zbog poziva na cijepljenje protiv koronavirusa te za tajni sporazum između Kine i Svete Stolice. Viganò se još jednom poziva na nadbiskupa Marcela Lefebvrea i citira protivnika liturgijske reforme, koji je kasnije ekskomuniciran zbog šizme i neovlaštenog biskupskog ređenja. Nadalje, Viganò ne priznaje autoritet Dikasterija za nauk vjere, njegova prefekta i pape Franje.