Nadbiskup Vigano i “čudo” Drugog vatikanskog sabora

Mario Trifunović

23.06.2024

Nadbiskup Vigano i “čudo” Drugog vatikanskog sabora

Foto: CNS photo/Nancy Phelan Wiechec

Podržavao je Trumpa, Putina i druge crkvene raskolnike poput Lefebvrea.

Pisali smo o tome da je talijanski nadbiskup i bivši vatikanski nuncij u SAD-u Carlo Maria Vigano optužen za crkveni raskol i nijekanje legitimiteta pape Franje. U svojim javnim nastupima, pisanjima po ultrakonzervativnim portalima i blogovima pa i na platformi “X” (nekadašnji Twitter), Vigano se sve više radikalizirao i širio zavjere od pape Franje i Drugog vatikanskog sabora sve do pandemije koronavirusa. Također se politički izjasnio u korist bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prošlog prosinca objavio je da želi osnovati tradicionalističko sjemenište u središnjoj Italiji. Isto tako se Vigano pozitivno osvrnuo na drugog crkvenog raskolnika, Marcela Lefebvrea, utemeljitelja Družbe svetog Pija X. Nadalje je valjda najžešći udar onaj na Drugi vatikanski sabor. Opisao ga je kao “ideološki, teološki, moralni i liturgijski karcinom”.

Ipak bi trebalo podsjetiti za raskol optuženog talijanskog nadbiskupa na “veliko čudo” Pavla VI. kako je to naglasio talijanski svećenik i profesor na Gregoriani, Dario Vitali. U svom tekstu za zbornik “Četrdeset godina nakon Koncila nade. Aktualnost Drugog vatikanskog sabora”, kojeg su uredili Duilio Bonifazi i Edoardo Bressan, autor je istaknuo kako su preko 2000 biskupa prisutnih na koncilu u Rimu “gotovo jednoglasno” usvojili koncilske dokumente (bilo ih je 16), dekrete (10), konstitucije (4) i deklaracije (2).

No bivši vatikanski nuncij i dalje ne želi čuti za optužbe pa je tako u subotu najavio da će zanemariti rok jer se ne želi izložiti sudskom procesu u kojem će mu presuditi oni koje on optužuje za herezu, izdaju i zloporabu vlasti. Također je Vigano izjavio da ne priznaje autoritet vatikanskog Dikasterija za nauk vjere i njegova čelnika, kardinala Victora Fernandeza, a time i “onoga koji ga je imenovao”.

“Bergogliova crkva nije Katolička crkva”

Iako je kazao da kardinal Fernandez nije kriv za raskol, sav teret svalio je na papu Franju: “Bergogliova ‘crkva’ nije Katolička crkva nego ‘koncilska crkva’, proizašla iz Drugog vatikanskog sabora i nedavno stopljena u ništa manje heretičku ‘sinodalnu crkvu’.” Bit će mu čast ako proglase raskolnikom i da je time odvojen od Katoličke crkve.

Najvjerojatnije Vigano neće stati svojim projektom tradicionalističkog sjemeništa u središnjoj Italiji. Kao što je prije nekoliko mjeseci najavio, sjemenište bi trebalo postati utočište za svećenike i redovnice “koji su lišeni svoje župe ili udaljeni iz svoje zajednice jer ne priznaju doktrinarne, moralne i duhovne pristupe Bergogliove crkve”. U svojoj se objavi krajem prošle godine Vigano pozivao na “poštovanog nadbiskupa Lefebvrea”. Taj je nadbiskup utemeljio bratstvo protiveći se liturgijskoj reformi nakon Drugog vatikanskog sabora te je isprva bio suspendiran i ekskomuniciran nakon neovlaštenih biskupskih ređenja.

Šef vatikanske diplomacije Pietro Parolin komentirao je cijeli slučaj za “Vatican News”: “Vigano je usvojio određene stavove i geste za koje mora biti odgovoran”. Parolin, koji je bio nadređen Viganu kao državni tajnik dok je još bio nuncij, izrazio je žaljenje zbog takvog razvoja događaja. “Jako mi je žao jer sam ga uvijek cijenio kao velikog radnika, vrlo odanog Svetoj Stolici i koji je u neku ruku bio i uzor. Kad je bio apostolski nuncij, dobro je radio. Ne znam što mu se dogodilo”, rekao je Parolin u petak.

U slučaju raskola moguće je, ako dođe do “uporne neposlušnosti”, izreći i daljnje kazne kao otpuštanje iz klera. Kazna nastupa automatski kada je kazneno djelo počinjeno, ali ima puni učinak tek kada je formalno utvrđena u kaznenom postupku. Raskol je teški delikt u Katoličkoj crkvi. Sudska je vlast u tom slučaju Dikasterij za nauk vjere. Još nije jasno što i kako će se odvijati kazneni postupak jer je Vigano već dao do znanja da ne drži do sudskog postupka.