Tomas Halik: Kršćanstvo je pred novom reformacijom

Tockazarez.hr

15.09.2023

Tomas Halik: Kršćanstvo je pred novom reformacijom

Foto: Česká křesťanská akademie

Svjetska sinoda u režiji pape Franje mogla bi imati puno dublji učinak nego što se dosad pretpostavljalo, kaže poznati teolog Tomas Halik – i govori o “novoj reformaciji”.

Iz perspektive češkog teologa Tomasa Halika, kršćanstvo je pred novom reformacijom. Sinodalna reforma Katoličke crkve koju je planirao papa Franjo mogla bi imati mnogo dublji učinak nego što se dosad pretpostavljalo, rekao je Halik pred općom skupštinom Luteranske svjetske federacije u Krakovu.

“Uvjeren sam da se ovdje bavimo mogućim početkom nove reformacije kršćanstva, koja se temelji i na Drugom vatikanskom saboru i na pentekostnom preporodu globalnog kršćanstva”, kazao je Halik. Prema njemu reforma Crkve mora ići puno dublje od puke reforme institucije i strukture. Ono što je nužno jest ponovno otkriće duhovne i egzistencijalne dimenzije vjere.

Halik, koji je zaređen u ilegali, smatra se jednim od najvažnijih katoličkih intelektualaca i pisaca u Češkoj. Bio je savjetnik Vaclava Havela, prvog češkog predsjednika nakon pada Berlinskog zida. Danas je Halik profesor sociologije i voditelj Fakulteta religijskih znanosti na Karlovom sveučilištu u Pragu. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada za zalaganje za ljudska prava, vjerske slobode i međureligijski dijalog.

Navještaj kao središnja zadaća

Obraćajući se delegatima iz 150 crkava članica Luteranske svjetske federacije, Halik je rekao da populisti, nacionalisti i vjerski fundamentalisti iskorištavaju strah ljudi od gubitka identiteta. U zemljama poput Rusije, gdje su “posljednji komunisti postali prvi kapitalisti”, vlada ekonomska, moralna i demografska kriza.

Teolog je osudio napad Rusije na Ukrajinu, “nacionalni mesijanizam” predsjednika Vladimira Putina i prokremaljski stav čelnika Ruske pravoslavne crkve. Crkve koje su iskvarene političkim režimom lišavaju se svoje budućnosti.
Halik je istaknuo kako su novi načini naviještanja evanđelja među najvažnijim zadaćama Crkve.

“Ali ne možemo drugima pristupati kao bahatim vlasnicima istine”, istaknuo je. Istina je samo Isus sam. Cilj misije nije regrutirati nove članove Katoličke crkve i prisiliti ih u postojeće strukture. Mnogo je važniji međusobno obogaćujući dijalog – i s ljudima druge vjere ili nevjernicima. (kna)