Zašto je nekim hrvatskim svećenicima teško osuditi nasilje nad ženama?

Mario Trifunović

26.09.2023

Zašto je nekim hrvatskim svećenicima teško osuditi nasilje nad ženama?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hoće li Crkva u Hrvatskoj konačno iskoristiti priliku i pokazati ljudsko lice prema onima koji pate, a pritom sankcionirati ovakve sramotne antikršćanske istupe?

Ponovno je nasilje nad ženama tema u hrvatskom društvu. Nakon brutalnog nasilja početkom kolovoza i ubojstva koje je nasilnik uživo emitirao na društvenim mrežama, sada je riječ o bivšem hrvatskom rukometnom reprezentativcu, Denisu Buntiću. U petak je bio priveden, a pritom je policija pronašla u njegovoj kući brojno oružje – bombe, pištolje i automatsko oružje. Nakon ispitivanja ipak je pušten na slobodu, na štetu žrtve.

Bilo je za očekivati da će se javiti netko iz već poznatog kruga dežurnih klerika koji imaju naravno nešto drugačije mišljenje na ovu temu. Riječ je o isusovcu Ivanu „Ike“ Manduriću, poznatom po brojnim ovakvim sličnim istupima zbog kojih je bio nekoliko puta premješten. Unatoč činjenici da su 24sata objavili audio snimku na kojoj se jasno čuje kako Buntić tuče svoju suprugu dok ga ona moli da prestane, taj se poznati Isusovac oglasio na Facebooku – i to vrlo sramotno, kako su pisali pojedini komentatori na njegovom profilu.

Ivan „Ike“ Mandurić u prvim rečenicama kao osuđuje nasilje, da bi pritom preokrenuo priču i postavio pitanje kakva nasilja i maltretiranja „namjerno-iritantnih žena“ muževi podnose. Mandurić smatra da se ne govori puno o takvim divnim i snažnim muževima koji se nose s manipulacijama, lažima, cmizdrenjima. Ili da konkretnije karikiram: Bivši rukometaš je „pao“ pod križem ženinog cmizdrenja i maltretiranja.

Mandurićev status je gnjusan – a naknadno obrisan…

Ovo je naknadno obrisan Mandurićev status na Facebooku, koji je prije nego što je nestao, imao preko 700 lajkova:

„Denis Buntić je učinio jako lošu stvar jer je (ako je) tukao svoju ženu. Muževi, to nikad i nikad ne smijete napraviti! Osuđujem to potpuno. I jako je loše ako ima onih koji to ne osuđuju. A da nam nije to svima jasno, pokazuje uvijek neki novi slučaj nasilja nad ženama. No, osim žaljenja za pretprljenu bol Denisove žene, nakon što sam preslušao njezin snimak, nekako, stadoh misliti o muževima koji, tko zna kakva sve nasilja i maltretiranja  namjerno-iritantnih žena ne podnose? A takvih muževa je jaaako puno: strpljivih, snažnih, postojanih…

Šteta što se o njima ne govori, ne priča: More je divnih, snažnih muževa koji se stojički nose s lažima, cmizdrenjima, optužbama, manipulacijama, prenemaganjima…

Naravno i posve je logično je da ima jako puno brakova u kojima su žene negativne i loše, a muževi plemeniti i postojani. Dakle, i muževa koji su prošli teške trenutke na kakvim je Denis pao. Nikad nismo stali u njihovu zaštitu, niti ih pohvalili. E, to nije u redu!
Pa, evo jedna poruka njima: ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim!

Dečki, svaka vam čast!“

Što se još treba dogoditi da katolički svećenici osude nasilje?

Iako Mandurić piše da je preslušao snimak, ali ako je to doista i učinio, u što sumnjam, čuo bi da supruga bivšeg rukometaša preklinje muža da je ne tuče. Na snimci se čuju i njeni jauci, govori da to nije zaslužila, a Buntić mlateći ženu ponavlja „Šta nisi zaslužila?“ dok vrijeđa i psuje.

Zašto je nekim hrvatskim svećenicima teško osuditi nasilje nad ženama i stati na stranu žrtve? Najvjerojatnije će ovaj slučaj proći ispod radara, neće se Manduriću ništa dogoditi za ovakav sramotni istup osim da se ženama daje osjećaj nesigurnosti. Ako su možda još i mislile da su sigurne u Crkvi, s ovakvim istupima daje se posve suprotan dojam. Još jednom se pokazalo da predstavnici Crkve u Hrvatskoj ne vjeruju ženama, stoga ne vjerujem da će se zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša oglasiti. Možda zato što je mentalitet tzv. Crkve u Hrvata upravo na istom tragu? A ako ste se uvijek pitali kako ona famozna „muževni budite“ izgleda u praksi, evo dobrog primjera „katoličke“ empatije.

Hoće li Crkva u Hrvatskoj konačno iskoristiti priliku i pokazati ljudsko lice prema onima koji pate, a pritom sankcionirati ovakve sramotne antikršćanske istupe?