Zlostavljane redovnice zgrožene novim razvojem događaja u slučaju Rupnik

Tockazarez.hr

21.09.2023

Zlostavljane redovnice zgrožene novim razvojem događaja u slučaju Rupnik

KNA/Stefano Dal Pozzolo/Romano Siciliani

Nekoliko redovnica optužilo je bivšeg isusovca Marka Rupnika za seksualno zlostavljanje, zbog čega je Rupnik jedno vrijeme bio i ekskomuniciran. No službeni vizitator tvrdi da nije naišao na probleme. Zlostavljane redovnice ogorčeno su reagirale zajedničkim pismom.

 

Zlostavljane redovnice oštro su kritizirale način na koji se papa Franjo i Rimski vikarijat ophode s navodnim zlostavljačem Markom Rupnikom i “Centrom Aletti”, kojeg je Rupnik svojevremeno utemeljio.

Nedavni događaji pokazuju da Crkvi nije stalo do žrtava, stoji u otvorenom pismu objavljenom u utorak. “Govor o ‘nultoj toleranciji prema zlostavljačima u Crkvi’ je samo marketinška kampanja. Čak štoviše… Zlostavljači uživaju podršku Crkve, a njihovi se zločini zataškavaju”, stoji u pismu.

Autorice su svojim pismom reagirale na izvješće vizitatora Rimskog vikarijata objavljeno u ponedjeljak, u kojem vizitator izražava sumnju u optužbe protiv Rupnika, koje su dovele do njegove privremene ekskomunikacije. Netom prije toga papa Franjo je u privatnu audijenciju primio sadašnju voditeljicu “Centra Aletti”. Pismo je upućeno Papi, kardinalu vikaru Angelu de Donatisu te predsjedniku Talijanske biskupske konferencije.

Potpisnice pisma su zbog svega što se ovih dana izdogađalo ostale bez riječi. U Papinim riječima na Svjetskom danu mladih u Lisabonu kako su “svi, svi, svi” dobrodošli u Crkvu autorice pisma vide samo isprazne fraze, “jer u ovoj Crkvi očito nema mjesta za one koji ne mogu zaboraviti neugodne istine”.

Njima se kao žrtvama zlostavljanja zamjerilo što su otvoreno govorile o patnji kroz koju su prošle. Dok se papa Franjo s jedne strane susreo s voditeljicom “Centra Aletti”, s druge strane je odbijao susresti se sa žrtvama zlostavljanja te je čak odbio odgovoriti na pisma zlostavljanih redovnica.

Obrada optužbi članica jedne slovenske redovničke zajednice, kojoj je Rupnik bio blizak, te njihove utemeljiteljice još je uvijek na listi čekanja.

Izvješće vizitatora kao da ismijava bol žrtava.

U priopćenju o rezultatima kanonske vizitacije “Centra Aletti”, koji je u Rimskoj biskupiji registriran kao javna katolička udruga, odbacuju se optužbe protiv ove umjetničke radionice i zajednice koja je također dio Centra.

Sam vizitator, inače profesor kanonskog prava Giacomo Incitti, izrazio je također sumnju u optužbe za seksualno nasilje protiv Rupnika. U skladu sa svojim dekretom, on je istražio ne samo Centar, već i glavne optužbe protiv Rupnika, “osobito one koje su dovele do zahtjeva za ekskomunikacijom”. Vizitator je doduše primijetio “ozbiljne anomalije”, navodi se u službenom priopćenju vikarijata. Riječ je o nepravilnostima koje su izazvale “razumne sumnje po pitanju same ekskomunikacije”. Kardinal De Donatis je nadležne institucije obavijestio o rezultatima ovog izvješća.

Iz Vikarijata su odbili dati više informacija o ocjeni optužbi protiv Rupnika. Vizitaciju je u siječnju naložio kardinal vikar, koji u Papino ime upravlja Rimskim vikarijatom. Spomenuti vikarijat odnosi se na dio biskupije izvan Vatikana.

Izbačen iz isusovačkog reda

Papa Franjo je prošlog petka u privatnu audijenciju primio Rupnikovu nasljednicu na čelu Centra Aletti Mariju Campatelli. Campatelli je već ranije žustro branila Rupnika te spominjala “medijsku kampanju”.

Za sve one koji nisu upoznati sa slučajem, više žena predbacuje Rupniku da ih je seksualno iskoristio uz pomoć svog svećeničkog autoriteta. Slučaj Rupnik je dospio u javnost u prosincu prošle godine. Istražni postupak Družbe Isusove pod vodstvom Kongregacije za nauk vjere završio je utvrđivanjem zastare navodno nedoličnog ponašanja. U drugom slučaju, Rupnik je u svibnju 2020. nakon trogodišnje istrage i postupka ekskomuniciran dekretom Kongregacije za nauk vjere.

Jednu od žena, koju je navodno i prisilio na spolni odnos Rupnik je, prema njezinom iskazu, odriješio tog grijeha u ispovijedi. Ekskomunikacija je mjesec dana kasnije ukinuta nakon što je počinitelj priznao svoju grešku i pokajao se.

Godine 2022. Isusovački red zabranio je Rupniku javno vršenje svećeničke službe te su mu nametnute i ostale sankcije. Sredinom lipnja otpušten je iz Družbe Isusove zbog neposluha i ignoriranja sankcija. Rupnik se nije žalio na ovu odluku. Osim toga, isusovci su prekinuli sve veze s Centrom Aletti.

katholisch.de