Ipak nije tako mislio? Fra Vincetić se ispričao zbog teških riječi i nespretnih primjera

Tockazarez.hr

26.08.2023

Ipak nije tako mislio? Fra Vincetić se ispričao zbog teških riječi i nespretnih primjera

Foto: Screenshot

Fra Vincetić se ispričao zbog teških riječi i nespretnih primjera, pogotovo nakon što su se gotovo svi ogradili od njegove propovijedi.

O fra Mati Vincetiću pisali su inače austrijski i njemački mediji, među njima i službeni portal Katoličke crkve u Njemačkoj, “katholisch.de”.

Nakon što su se Vrhbosanska nadbiskupija i Franjevačka provincija Bosne Srebrene ogradile od njegove propovijedi, fra Vincetić je sutradan uputio ispriku za “teške riječi” i “nespretne primjere” koje je koristio protiv migranata.

“Iskreno se ispričavam svima koji su moje riječi iz isječka navedene propovijedi doživjeli kao povredu vjerskih i drugih ljudskih osjećanja. To nije nikako i nipošto bila nakana ove moje propovijedi, pa tako niti u javnosti prikazanog isječka”, stoji u priopćenju fra Vincetića.

Kaže nadalje kako je koristio “teške riječi”, i da je bila riječ o nespretnom primjeru: “Tumačeći, naime, Kristove ‘teške riječi’ upućene jednoj ženi poganki u evanđelju pročitanom toga dana, i sam sam nažalost uzeo ‘teške riječi’ kao i nespretan i nesretan primjer u pokušaju suvremene kontekstualizacije razumijevanja Kristova doba i vremena. Duboko žalim zbog toga ako su ove moje ‘teške riječi’ i nespretan primjer izazvale povredu vjerskih i ljudskih osjećaja kod pripadnika drugih vjera, vjeroispovijesti ili nevjernika”, piše je fra Vincetić.

“Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog…”

Podsjetimo da je fra Vincetić u svojoj propovijedi povodom proslave Mlade nedjelje 20. kolovoza u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini od izbjeglica tražio da se odreknu svoje vjere kako bi dobili hranu.

“Vidi, molim te, došao si iz zemlje gladan, žedan, go i bos. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si ovdje u moju kuću gdje je bog Isus Krist, kojem ja zahvaljujem sve one blagodati koje ja imam na Zapadu. Ja zahvaljujem njemu. I sad ti meni naturaš svog Boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, da ja njemu moram i tebi ispunjavati volju, umjesto da kažeš halo pa vidi se ko je, kome mi trebamo zahvaliti, sve ono bogatstvo i napredak Zapada. Pa Kristu i evanđelju”, kazao je fra Mato Vincetić, inače vojni kapelan u Republici Hrvatskoj i župni vikar spomenute župe.