Sinoda: Završni dokument ima oprezniji ton

Mario Trifunović

28.10.2023

Sinoda: Završni dokument ima oprezniji ton

Foto: James Martin

Svjetska sinoda izglasala je tekst s prijedlozima za daljnji rad.

Završni dokument na 41 stranici odobren i objavljen je ove subote. Dokument poziva da se rezultati ranijih papinskih i teoloških povjerenstava o ženama đakonima iznesu na daljnje razmatranje na sljedećoj Sinodi, koja će se održati u listopadu 2024. Nakon mjesec dana intenzivnih rasprava dokument donosi niz velikih pitanja, uključujući ulogu žena u crkvenim službama, seksualno zlostavljanje klera i bolje uključivanje LGBTQ katolika.

Prethodni dokumenti imali su otvoreni i iskreniji karakter, dok konači dokument za kraj ima puno oprezniji ton. Iako iznosi 81 prijedlog, oni su često prilično otvoreni ili općeniti, a tekst poziva na daljnje teološko ili kanonsko proučavanje, vrednovanje i razmatranje. Sudionici su glasovali o konačnom tekstu odlomak po odlomak do rane večeri 28. listopada.

Oštre riječi o ulozi žena

Iako se nije odmah pozivalo na đakonsko ili svećeničko ređenje žena, poruka je bila oštra. Tekst primjerice kaže da žene “govore o Crkvi koja ranjava kroz klerikalizam, šovinistički mentalitet i neprikladno izražavanje autoriteta”, a takvo ponašanje “i dalje ostavlja ožiljke na licu Crkve i štete njezinom zajedništvu”.

Pitalo se kako Crkva može uključiti žene u postojeće službe. Mogućnost ređenja žena neki su članovi smatrali “neprihvatljivim” jer smatraju da stoji u “diskontinuitetom s tradicijom”, dok bi za druge takav pristup obnovilo praksu rane Crkve. “Drugi ga pak smatraju prikladnim i nužnim odgovorom na znakove vremena, vjernim tradiciji, koji će naći odjeka u srcima mnogih koji u Crkvi traže novu energiju i vitalnost”. Kaže dokument dalje: “Trebalo bi nastaviti s teološkim i pastoralnim istraživanjima o pristupu žena đakonatu, uzimajući u obzir rezultate povjerenstva.” Dalje: “Ako moguće, rezultate ovog istraživanja treba prezentirati na sljedećoj sjednici skupštine.”

LGBTQ katolici i zlostavljanje  

Dok se tijekom sinode vodila emotivna rasprava o odgovoru Crkve na LGBTQ katolike, uključujući svjedočanstvo biseksualne žene koja je počinila samoubojstvo nakon što se osjećala odbačenom od strane Crkve, završni dokument uglavnom ne spominje napetosti koje su se pojavile oko pitanja kako bi Crkva trebala reagirati. Seksualnost i identitet pokreću nova pitanja, navodi se. Dokument kaže da takve pojedince ili parove treba “saslušati i pratiti” te da treba izbjegavati jezik ili “jednostavne prosudbe” koje “povrjeđuju pojedince”.

Konačni dokument, međutim, nije koristio akronim “LGBT” ili riječ “gay”, unatoč činjenici da Vatikan redovito koristi “LGBT” kao uobičajen akronim za označavanje gay zajednice. I sam Papa je redovito koristio izraz “gay”. Isusovac James Martin kazao je za američki National Catholic Reporter kako je “razočaran, ali ne i iznenađen” rezultatom za LGBTQ katolike.

U suočavanju s krizom seksualnog zlostavljanja, dokument predlaže stvaranje daljnjih struktura, pa i mogućnost uspostavljanja novog tijela za razmatranje slučajeva zlostavljanja koje se ne oslanja na biskupe.

Ograničavanje biskupske moći i veća uključenost laika

Jedan prijedlog poziva na to da biskupska vijeća, laičke skupine koje savjetuju biskupe u vodstvu njihovih biskupija, postanu obavezna. Biskupi trenutno imaju mogućnost osnivanja takvih grupa, ali nisu dužni to učiniti. Također se traži da se za odabir svećenika koji trebaju postati biskupi, uključi i laike odnosno narod Božji.

O kleričkom celibatu, u tekstu se kaže da su o toj temi iznesena “različita mišljenja”: “Njegovu vrijednost svi cijene kao bogato proročku i kao duboko svjedočanstvo. Neki se, međutim, pitaju treba li se njegova prikladnost, teološki, za svećeničku službu nužno pretvoriti u obvezu”, stoji u tekstu. “Ova rasprava nije nova, ali zahtijeva daljnje razmatranje.”