Papa je devedesetih pomagao žrtvama homofobnih zločina

Tockazarez.hr

08.06.2024

Papa je devedesetih pomagao žrtvama homofobnih zločina

Foto: Vatican news

Prešao je dug put dok je došao do otvorenosti prema LGBT osobama.

Dobar prijatelj pape Franje iz Argentine koji je htio ostati anoniman otkrio je novinskoj agenciji Reuters u četvrtak, da je poglavar Katoličke crkve odrastao u vrlo konzervativnoj obitelji u kojoj su razvedeni, a još više homoseksualci, smatrani društvenim autsajderima. Pohvalio ga je pored ostalog zbog podrške vezane za zakon o životnom partnerstvu, pa i za njegove tada tihe napore da pomogne žrtvama homofobnih zločina u Argentini devedesetih kada je bilo opasno biti gay. Papa Franjo je po riječima argentinskog prijatelja, koji je inače homoseksualac, “prešao dug put u smislu otvorenosti prema LGBT osobama”.

A za ponekad možda i neprimjerenu ili krivo shvaćenu riječ kaže: “On sebe naziva ‘bocon’, što na španjolskom znači netko tko ne može držati jezik za zubima”, rekao je Franjin prijatelj i naglasio da je svjestan svog problema i da radi na tome. Franju inače poznaje više od trideset godina. Podsjetimo da je Papa nedavno na jednom susretu s talijanskim biskupima upozorio da u sjemeništima ima previše “pederizma”. Nakon što su se te riječi proširile prvo talijanskim, a potom i svjetskim medijima, Papa se ogradio od ove izjave. Vatikan se pritom službeno ispričao i istaknuo da Papa nije nikoga htio uvrijediti.

Valjalo bi također podsjetiti da je papa Franjo na početku svog pontifikata rekao onu čuvenu rečenicu o homoseksualnim svećenicima: “Tko sam ja da im sudim?” Krajem prošle godine papa Franjo išao je još i korak dalje te dopustio blagoslov parovima u istospolnim i/ili neregularnim vezama, što je izazvalo velike kontroverze, rasprave i kritike na njegov račun – ponajviše iz krajnje konzervativnijeg dijela Katoličke crkve.  (mt)