Sudionici Svjetske sinode pripremaju se duhovno za najvažniji katolički događaj godine

Tockazarez.hr

02.10.2023

Sudionici Svjetske sinode pripremaju se duhovno za najvažniji katolički događaj godine

Foto: MTS/MT

Timothy Radcliffe, koji je bio jedan od predavača na ovogodišnjim Mediteranskim teološkim susretima u Lovranu, priprema biskupe, svećenike i laike za Svjetsku sinoda koja službeno počinje u srijedu, 4. listopada.

Sudionici nadolazeće Svjetske sinode započeli su dane razmatranja u nedjelju ujutro. Više od 350 muškaraca i žena povuklo se večer prije u obrazovni centar u Sacrofanu, oko 30 kilometara sjeverno od Rima. Do utorka trajat će duhovne vježbe biskupa, svećenika i laika, kao svojevrsna “duhovna” priprema za katolički događaj godine koji službeno počinje u srijedu.

U prvoj meditaciji redovnik Timothy Radcliffe upozorio je okupljene na pretjerane zahtjeve i očekivanja iznutra i izvana: “Tijekom našeg sinodskog puta možemo se pitati hoćemo li što postići. Mediji će vjerojatno zaključiti da je sve to samo gubljenje vremena, samo riječi. Obratit će pozornost na to donose li se hrabre odluke o četiri ili pet eksplozivnih tema”, kazao je Radcliffe, koji je ovog ljeta bio jedan od predavača na Mediteranskim teološkim susretima u Lovranu.

Poziv na pouzdanje u Boga

U isto vrijeme, redovnik je pokušao ublažiti strahove od previše ili premalo promjena. Kad bi sudionici ove sinode velikodušno dali ono što imaju, bilo bi više nego dovoljno, kazao je dominikanac i pozvao na pouzdanje u Boga: „Ako slušamo ‘Njega’ i slušamo jedni druge, naći ćemo put naprijed.”

Svjetska sinoda službeno započinje u srijedu 4. listopada u Vatikanu. Tijekom mjesec dana odabrani sudionici razmjenjivat će ideje o sinodalnosti. Još jedan takav “susret” ove vrste planiran je za listopad 2024.

Svjetsku sinodu, koja se od 2021. odvija u nekoliko faza, pokrenuo je papa Franjo. Očekivanja su velika, pogotovo od strane vjernika i teologa diljem svijeta, a toga su svjesni i biskupi i sami papa Franjo.