Uzinićeva reakcija na komentar patera Mandurića

Tockazarez.hr

27.09.2023

Uzinićeva reakcija na komentar patera Mandurića

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki nadbiskup Mate Uzinić jedini je od biskupa koji je reagirao na sramotni istup patera Ivana Mandurića.

Da naše društvo ima veliki problem s nasiljem nad ženama, nije zapravo ništa novo. Nabildani muškarac koji je uživo na društvenim mrežama emitirao ubojstvo svoje partnerice, jedan je od nedavnih slučaja na našim prostorima. U međuvremenu je bilo i mnogih drugih za koje nitko ne zna i nikada, valjda, neće ni doznati. No, slučaj bivšeg rukometnog reprezentativca Denisa Buntića dospio je ipak u javnost.

Kao da samo nasilje po sebi nije dovoljno, na svom se Facebook profilu javio i svećenik Ivan “Ike” Mandurić s komentarom o cijelom slučaju kojeg je naknadno obrisao. Pisali smo jučer o njegovom komentaru, koji je naprosto izazvao zgražanje ne samo velikog djela društva nego i teologa – pa i jednog nadbiskupa. Ne bi inače bilo teško “pogoditi” o kojem se nadbiskupu radi, da isti nije već bezbroj puta reagirao na zastranjivanje klera u tzv. “Crkvi u Hrvata”.

Predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, riječki nadbiskup Mate Uzinić komentirao je za RTL:

“Ne može se pronaći opravdanje i mislim da je to pitanje određeno mudrovanja koje je očito loše ispalo. Takvu stvar stavljati u druge kontekste i druge, pomalo ideološke poruke, koje netko želi prenijeti u javnost, smatram da je to neprimjereno u najmanju ruku. Sa svojim postom, u kojem je stavio dvije različite stvari, zajednički kontekst i u toj situaciji zapravo pokazao nedovoljno suosjećanje za žrtve nasilja. Napravio je pogrešku”, kazao je Uzinić.

“Toliko se govori o nasilju nad ženama, o nasilju u obitelji. Mijenjaju se zakoni, ali je očito potrebno promijeniti ljude. Nije dovoljno promijeniti zakone. Drago mi je i pozdravljam inicijativu da se postrože zakoni, ali mi bismo se trebali promijeniti osobito svi mi muškarci bismo trebali reći ne nasilju nad ženama. To je sramota za ljudski rod. Promatrati kako se čini nasilje, ništa ne napraviti je jednako težak grijeh nego učiniti nasilje”, zaključio je riječki nadbiskup.

Nameće se pitanje do kada će trajati pasivnost Kaptola i zašto se drugi biskupi nisu oglasili. Ovakav istup jednog svećenika šteti prvenstveno ženama jer im oduzima osjećaj sigurnosti i povjerenja.